Motgang kan være nøkkelen til suksess

Hei igjen. Håper gårsdagens innlegg inspirerte og vil bli prøvd etter hvert. I dag tenkte jeg å få ut mine tanker og egne erfaringer om hvordan motgang kan være en faktor til suksess. Hovedpoenget mitt er at absolutt alle går igjennom en periode i livet der ikke alt går på skinner. Der du må figthe litt ekstra for å komme deg igjennom dagen, der små ting kan bli store utfordringer å komme forbi. Det er da du bygger karakteren din og former deg som menneske. Hvordan løser du problemene som oppstår og hvilke valg tar du på veien.

I løpet av min forholdsvis korte karriere som fotballspiller har jeg gjennomgått rimelig mye. Det har gått drømmer i oppfyllelse, mange oppturer, mangfoldig kule og nye erfaringer, jeg har fått mange gode bekjentskap og kompiser. Det er utrolig mye som har vært positivt med livet som fotballspiller, men det er ikke bare gode opplevelser. Jeg har fått mine smeller og nedturer som har vært tunge og krevende. Du setter livet i perspektiv og kjenner på hvor fort livet snur fra suksess til motgang. I livet til en fotballspiller kan det være en trening eller kamp der du får en skikkelig skade og plutselig er livet snudd opp ned. Det er ganske små marginer som skiller fra å være «in the game» til å være helt ute av spill. Kanskje du ikke får drive med det du synser aller kjekkest, å det kan ta opptil et helt år eller en enda lengre periode før du er tilbake. Da kommer de tunge periodene og negative tankene. Det er her jeg mener du bygger karakter og kan ta de mentale stegene som gjør at ut oppnår suksess og målene du setter deg senere i livet. Spørsmålet er hvordan du løser problemene og tankene som kommer. Hvilke valg tar du? Vær sterk mentalt, ta de rette valgene som fører deg tilbake der du trives som aller best. Alt er mulig, så lenge du tror på det du driver med og jobber steinhardt.


Når jeg sitter her og skriver er jeg i min tøffeste periode som fotballspiller. Jeg har hatt en del nokså alvorlige skader opp gjennom årene, der jeg har blitt satt på mentale prøvelser. Noen av skadene jeg har hatt er brudd i ankelen (5 mnd ute), mange hjernerystelser ( alt fra 2-8 ute) og en lyskeskade (4 mnd ute). Denne skaden er det opp mot et år, kanskje enda lengre ute av spill. Disse periodene er det tyngste med å være fotballspiller. Du er fullstendig avhengig av at kroppen er 100% ellers er det uaktuelt å spille.


Jeg skal prøve å få formidle noen av de nøkkelfaktorene jeg bruker for å komme meg igjennom disse periodene.
Hver gang jeg havner i en slik situasjon, tenker jeg på trygghet. Jeg mister det kjekkeste jeg vet fra livet mitt og det kjekkeste miljøet å tilbringe tid sammen med. Da søker jeg alltid trygghet. Det får du fra mange forskjellige plasser. For min del er det viktig å skaffe meg trygghet i forhold til fotballen og mine kvaliteter. Vite det jeg har gjort og bevist er godt nok. Se meg selv på videoer fra kamper for å bygge opp selvtilliten. Bli trygg på at nivået jeg har er et godt nok nivå når jeg kommer tilbake.
Den andre plassen jeg søker trygghet er på hjemmebane. Få trygghet av familie, kjæreste og kompiser. I begynnelsen av perioden prøver jeg å få kommet meg hjem til Avaldsnes og familien min. Være sammen med de noen dager. Er det en plass jeg alltid får trygghet og kjærlighet er det hjemme hos mine nærmeste. Der er jeg alltid velkommen og alle vil mitt beste. Ringe rundt til litt kompiser for å prate med dem om alt mulig, alt utenom min situasjon og skaden. Flytte tankene over på noe annet.

Neste punkt for meg handler om å få fylle tiden med givende aktiviteter eller hobbyer som betyr mye for meg. Det her er selvfølgelig forskjellige fra person til person. Jeg har flere hobbyer som gjør at jeg glemmer alt som har med fotball og skadeperioden. Da nyter jeg bare øyeblikket jeg er i. Matlaging og fiske er to av aktivitetene. Jeg har alltid vært interessert i matlaging og ernæring. Her får jeg tiden til å gå ved å se på matprogrammer der jeg lærer nye retter og kombinasjoner av matvarer som kan brukes sammen. Lære nye triks eller smakskombinasjoner og selvfølgelig prøve på dette etterpå.

Fisking er det jeg får størst utbytte av. Her havner jeg i en egen verden og glemmer alt annet som er å tenke på. Dette er nok den hobbyen som er mest givende for meg i de tyngste periodene og hjelper meg igjennom motgangen.

Finn ting å gjøre som er givende og som gir deg positive opplevelser. Som lar deg glemme tiden og nyte øyeblikket. Det er nøkkelen.


“Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up.”

– Alfred (Batman)

Siste del er når opptreningen starter og jobben skal legges ned for å komme tilbake på banen. Her er en utfordring å klare og legge ned nok jobb i tillegg å ha kvaliteten i arbeidet som kreves for å komme sterkt tilbake. Drivkraften min her er kjærligheten jeg har til fotball. Det er en helt ubeskrivelig følelse første gang fotballskoa snøres på igjen og første touch tas på ballen etter et langt skadeavbrekk. Det er det som glimter helt helt der fremme i tankene mine når jeg driver med all den «kjedelige», men avgjørende rehab treningen. Etter en lang periode ute av fotballspill, så får jeg satt tankene i gang. Jeg kjenner hvor stort savnet av det å være sammen med gutta i trening og i garderoben. Det samholdet etter en seier, adrenalinet når du går ut av spillertunnellen, knuse til i en duell. Savnet på det blir så enormt og det er da jeg bygger opp en revansjelyst og et sug på å komme tilbake på banen. Disse tankene og følelsene drar jeg med meg inn i hver eneste økt når jeg driver med opptreningen. Hver gang en negativ tanke kommer om det her orker jeg ikke mer, det er da jeg drar frem disse tankene om hvor mye fotball betyr for meg. Jeg tar gjerne opp videoer av meg selv der jeg vinner en kjempe duell, scorer et mål, jubelscener sammen med gutta på laget. Bygger opp selvtilliten min. Da kommer revansjelysten og suget på å komme tilbake på banen igjen.

Det som jeg vil formidle her, uansett hvor du er i livet, uansett hva som kommer til å skje, kommer det perioder som går litt trått. Det er da det handler om å være sterk. Det er da det handler om å reise seg igjen. Det er her det blir skapt vinnere. Det er de som lykkes. De som reiser seg igjen. Alle de største fotballstjernene eller hvem som helst, har kommet seg gjennom motgang. Ingen har svevd på en sky og kost seg gjennom livet. Det er ekte hardt arbeid som ligger i bunn av alt som blir skapt.

– Rocky Balboa


4 kommentarer om “Motgang kan være nøkkelen til suksess

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s