Min vei til Sarpsborg 08

I dag tenkte jeg å skrive litt om min vei til dit jeg er i dag. Hvordan jeg har vokst opp i fotballen og hva jeg har gjort. Jeg kommer fra en liten bygd som heter Avaldsnes. Ikke en stor plass og ikke særlig mye som skjer. For min del en fantastisk plass å vokse opp. Jeg fikk bruke tiden min på det jeg likte alle best, å spille fotball. Vi var en fin kompisgjeng på 6-8 stk som spilte mye fotball sammen. Vi var på skolen 30 min før skolen startet for å spille, vi syklet opp på idrettsanlegget flere dager i uken etter skolen og spilte fotball. Det gikk veldig mange timer med ballen i spill.

Jeg vokste opp med en far som spilte fotball og en mor som spilte håndball. Jeg var mye med for å se på treninger og kamper. Jeg vokste opp med en ball i umiddelbar nærhet av der jeg befant meg. Min bror er 2 år eldre og spiller fotball og håndball. Vi to har spilt mye sammen. Jeg begynte å spille med dem i ung alder og dermed fikk jeg starte med fotball og håndball tidligere enn jeg ellers ville ha gjort. Kan tenke meg min bror må ha vært lei av å ha sin lillebror diltende etter han over alt han var, men jeg takker stort for det!

Frem til jeg var rundt 12 år så var det meste lek og intern konkurranse om å vinne når vi spilte sammen. Vi elsket bare spille fotballen og spilte mange mange timer sammen i uken. Jeg kan kalle det skjult trening. Hver gang du spiller fotball og tar noen touch med ballen, så blir du en bedre spiller. Da jeg passerte rundt 12 års alderen, begynte det å bli mer og mer seriøst. Jeg satte meg opp planer på hva jeg skulle trene, hvordan jeg skulle trene og hva jeg ville bli god på. Noen ganger trente jeg alene og andre ganger ble min far med på økta. Jeg ble veldig fort dedikert i hva jeg ville trene og ville bli god på i denne alder.
Bildet under he ser du en treningsplan som jeg tilfeldigvis fant på en gammel mail. Mye trening, men når jeg elsket trening så var det ingen problem.

Treningsplan fra 2011.

Da jeg var rundt 13 år begynte jeg å trene med damelaget til Avaldsnes. Jeg tror ikke det er så mange som har gått den veien og trene med et damelag. En vei jeg tror har vært rimelig nyttig for min del i den fasen jeg var i da. Jeg var med på min bror sitt lag (jr.), damelaget og av og til min egen alder. Det som var bra med damelaget var at jeg fikk inn litt mer av voksenfotball, prestisje om å vinne betydde mye. Jeg hadde ikke god nok fysikk og fart i den alderen til å være med herrelaget. Da var det tryggere å trene med damelaget i forhold til å ikke bli skadet osv. Jr. laget var nokså gode og en god del mer fysikk enn det jeg hadde, men du kommer langt med sterk vilje om å vinne hver en duell jeg var i.
Når jeg var med min egen alder var det for å holde kameratskapet oppe og der var jeg nødt til å stå frem. Noe jeg også lærte mye av.Jeg spilte ikke på det beste laget i regionen. Det var et middels lag som måtte kjempe hardt for å klare og vinne kampene. Da jeg var rundt 13 år var det noen klubber av de beste guttelagene i distriktet som ville hente meg. Etter en liten runde i familien så bestemte jeg meg for at det beste for min del var å bli værende i Avaldsnes. Jeg ikke på det beste laget, men jeg var nødt til å ta tak og stå opp for laget for at vi skulle vinne kamper. Jeg tror det er bedre læring og måtte figthe til seg seire, lære å ta tak i laget for at resultater skal komme. Hadde jeg valgt å spille for noen av de beste ungdomslaga, så hadde jeg ikke vært den jeg er idag. Jeg hadde ikke blitt den type spiller som liker å ta tak, styre utpå banen, snakke og hjelpe medspillerne mine. Det er noe jeg ble satt skikkelig prøve på da jeg var yngre og spilte i Avaldsnes.
For min del var det mye mer læring i og måtte figthe og være en stor bærbjelke for og kunne vinne en kamp, kontra det å spille på det beste laget der du vinner 5/10-0 hver kamp. Da har det ingen betydning om jeg spilte på 80% for vi hadde vunnet uansett, mens i Avaldsnes var jeg nødt til å være 100% hver gang hvis ikke var det nokså stor sannsynlighet for at vi tapte.

Kattegat cup med AvaldsnesSamtidig som jeg hadde fellestreninger med Jr. laget og damelaget, var det en god dose egentrening. De dagene det ikke var fellestrening hadde jeg lengre økter med egentrening og de dagene det var fellestrening kjørte jeg egentreningen enten en time i forkant av fellestreningen eller 1 time i etterkant.
Utenom fotball så spilte jeg også håndball. Det var en perfekt kombinasjon for meg. Jeg likte begge deler utrolig godt. På vinterstid da fotballsesongen roet seg, fikk jeg fortsatt muligheten til å trene mye da håndballsesongen startet. Jeg tror håndballen har vært med på å gjøre meg tøffere i spillestilen på fotballbanen. Jeg ser ingen begrensing på å kombinere fotball og håndball eller andre idretter. Så lenge du trives med begge deler og klarer å gjøre det med skikkelig kvalitet. Etterhvert jeg ble eldre måtte jeg ta et valg. Det sa seg selv for min del å fortsette med fotball da jeg følte jeg var best i det og det var det jeg likte mest.

Gøy å hjelpe til med trening i moderklubben når jeg er hjemme på besøk!

Sommeren jeg hadde fylt 14 var jeg med herrelaget. Et stort steg opp for min del og et stolt øyeblikk når jeg for første gang var med der. Endelig fikk jeg være med å trene med de store gutta i klubben. De som spilte kamper på hovedbanen og jeg som sprang utpå i pausen for å få spille litt selv. Endelig fikk jeg love å være med de.
I denne perioden ble jeg også tatt inn til Fk Haugesund sitt rekrutteringslag og hospiterte med de. Nå var jeg på to arenaer der jeg fikk utfordret meg skikkelig på alle kvaliteter som kreves som fotballspiller.
Fra sommeren og ut året (2010) trente jeg med Avaldsnes sitt a-lag og Fk Haugesund sitt rekrutteringslag. Jeg hadde stor utvikling og tok store steg bare på dette halvåret.
På bursdagen min, 28.02.2011 skrev jeg under for FKH sitt rekrutteringslag. Så dermed fikk jeg ingen tellende kamper for min fantastiske moderklubb. Det får vi ta igjen når jeg er blitt eldre. Jeg må få meg noen kamper i den Rød/Hvite trøyen før skoa legges helt på hyllen.

Regionssamling i Vestlandshallen.Jeg gikk til FK Haugesund og hadde en veldig fin utvikling der. Jeg begynte å spille seniorfotball. Mange gode spillere i trenings hverdagen og en god arena for meg å utvikle meg i. Jeg kom inn på ungdomslandslaget og fikk mange fine opplevelser og erfaringer opp igjennom åra som har gått.
Det var et veldig godt opplegg i FKH. Mye ekstratreninger med Kolbjørn Fosen og Per Øyvind Mortveit. To personer der som betydde mye. Du blir bedre av lagstreninger, men det er på egenhånd med tett oppfølging du får terpe på detaljer og her var de to veldig dyktig. Jeg var i FKH i to sesonger før jeg satte kursen nordover og opp til Sogndal.

Jeg flyttet hjemmefra da jeg var 17 år. Jeg tenkte ikke stort på det kunne være noe utfordring. Jeg følte meg klar og hadde veldig motivasjon til og klare det. Jeg tror det var værre for hun mor i hus. Tror hun tenkte litt mer på hvordan jeg skulle klare meg alene . Sogndal var i eliteserien da og et stort mål og en drøm gikk i oppfyllelse, men samtidig visste jeg at jobben så vidt har begynt. Nå var jeg oppe hos de store gutta, nå handlet det om å kjempe om en plass på laget. Steinhard konkurranse på hver trening. Jeg merket god utvikling første året. Jeg begynte å få spille kamper i nokså ung alder. Problemet jeg merket etterhvert var at nå handlet det kun om å vinne fotballkamper, samtidig måtte jeg tenke og finne ut hvordan jeg skal få legge inn ekstra treninger uten jeg vil bli for sliten til å prestere på a-lags treningene. Det gikk seg til etterhvert, men jeg gikk på noen smeller før jeg lærte og fant ut en optimal belastning. Det er en hårfin balanse det å få trent nok egentrening og terpe på detaljer, samtidig å være fresh nok til å prestere optimalt med laget. I godt sammarbeid med gode og erfarne trenere i sogndal staket vi ut en vei som fungerte for min del. Selvfølgelig lagstreninger som hovedfokus, men puttet inn egentrening så ofte det kunne. Det var flere som stilte opp her. Terje Skjellestad og Marius Bøe er to av mange viktige personer for meg i tiden i bygda.

En stor nedtur med sogndal. Nedrykk i 2014. Noe negativ kan alltid snus på, jeg hentet masse erfarigner og lærte utrolig mye i denne peeioden!

Jeg hadde 5 fantastiske år i Sogndal. Et herlig folkeslag i bygda, jeg lærte utrolig mye. Hadde store oppturer og noen tunge nedturer jeg har lært mye av. Etter 5 år i fotballbygda, reiste jeg til Østlandet og Sarpsborg. Jeg hadde en veldig fin start på sesongen, fikk mange nye erfaringer, nye bekjentskap og utviklet meg videre. Det ville være hard konkurranse om å få seg en plass på laget, men sakte men sikkert kom jeg inn i det. Det toppet seg med Europa League play off og vi klarte den store drømmen/målet om å nå et Gruppespill. Det er når ting går som best det kan komme et slag i trynet. Jeg fikk en alvorlig skade i hoften og ble ute resten av sesongen. Heldigvis er det i orden nå, jeg er operert og er på bedringens vei. Nå er det en liten uke til jeg skal på sjekk hos sykehuset og forhåpentligvis en god beskjed at alt ser bra ut. Deretter starter en hard vei med mye trening for å komme meg opp på beine igjen, for å kunne drive med det jeg elsker som aller mest! Dette er en del av gamet jeg levere i. Skader og nedturer kan komme og da handler det om å stå i det. Jeg kan ikke legge meg ned å gi opp om det kommer en nedtur, da handler det om å stå i stormen og fighte seg enda sterkere tilbake. Jeg kjenner sulten er her for å begynne med opptrening. Nå ligger jeg å rister for å komme igang!

Er det en ting jeg har erfart i min oppvekst og karriere, så er det hardt arbeid som gjelder. Skal du bli god i noe, så er det ingen vidunderkur som skal til, det er mange timer med trening. Stort fokus og høy kvalitet i hver treningstime så blir du bedre og bedre for hver økt. Du merker ikke fremgang på en økt, men dedikert trening over tid så merker du fremgangen. Tålmodighet og mye trening over tid så får du som fortjent til slutt.

Mitt største øyeblikk. Kvaligserte oss til gruppespill i Europa League!

2 kommentarer om “Min vei til Sarpsborg 08

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s